Jdi na obsah Jdi na menu

Český sportovní pony

8. 9. 2010

Český sportovní pony

Původ a historie

Český sportovní pony patří do rodiny plemen „malých koní", jejichž obliba je na celém světě, zvláště pak u dětí, značná. Přes svoji velikost jsou pony věrnými společníky člověka, vždyť se mezi nimi nachází i představitelé vůbec nejstarších plemen koní jako například shetlandský pony nebo baskický pony, kteří díky své houževnatosti a nenáročnosti byli spolehlivými pomocníky člověka i v těch nejnáročnějších přírodních podmínkách. Český sportovní pony je sice plemenem novým, ale i on navazuje na tuto tradici a oblibu těchto koní.

 

Plemenná kniha českého sportovního pony byla založena v roce 2000. Od tohoto roku je také toto nové plemeno šlechtěno chovateli sdruženými v Asociaci chovatelů českého sportovního pony, která je členem Asociace chovatelů koní České republiky. V roce 2006 tvořilo chovnou populaci českého sportovního ponyho přibližně pět set osmdesát koní, v poměru padesát hřebců a pět set třicet klisen.V tomto chovu je možné se setkat i s jedinci bez známého původu, u jedinců se známým původem lze pak narazit na předky různých typů poníků, pocházejících z českých chovů, samozřejmě i na shetlandské a velšské pony, ale také na huculské a fjordské koně a v malém množství i na arabské koně a české teplokrevníky.

 

Na šlechtění českého sportovního pony se tedy v současnosti intenzívně pracuje tak, aby toto plemeno bylo reprezentováno všestranně využitelným pony jezdeckého typu.

 

Popis plemene

Český sportovní pony má tvrdou konstituci s dobrým osvalením, je souměrný s jasně vyjádřeným pohlavním výrazem. Hlavu má český pony suchou s velkým živým uchem, širokými nozdrami. Typické je malé, vysoko nasazené ucho. Krk je dostatečně dlouhý, dobře nasazený a osvalený, u hřebců je krk klenutý. Lopatka je šikmá a dlouhá, hrudník široký a hluboký. Kohoutek se dá charakterizovat jako středně výrazný. Hřbet je pevný, rovněž tak i bedra, která jsou i dobře vázaná. Ocas je dobře nasazený a nesený. Celkový tělesný rámec je kratší obdélníkový. Postoj je pravidelný, klouby výrazné a suché, podle původu může mít český sportovní pony rousy. Český sportovní pony se prezentuje elastickým a energickým pohybem se středně vysokou akcí a dobrou prostorností, pohyb předních končetin přitom vychází z uvolněné plece.

Kohoutková výška českého ponyho se pohybuje v rozmezí 111 až 148 cm. Povoleny jsou všechny typy zbarvení a odznaků.

 

Charakteristika plemene

Český sportovní pony představuje všestranně využitelného a také velmi přátelského ponyho. Mezi jeho vlastnosti patří dobrá krmitelnost, dlouhověkost, nenáročnost, je také odolný proti vnějším vlivům. Při jeho chovu a šlechtění se klade důraz na dobrý charakter, rozvážnost, ovladatelnost a vysokou inteligenci. Charakteristická je rovněž ochota k práci.

 

Využití

Využití českého sportovního ponyho odpovídá tomu, jak jsou v současnosti všeobecně využívána plemena pony. Český sportovní pony je tak především oblíbeným koněm pro sport dětí a mládeže, který se s ním lze provozovat na všech úrovních. Český sportovní pony je také ideálním „představitelem" rodinné koně, může být ježděn pod sedlem, a stejně tak dobře ho lze využít i v zápřahu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář